Retrospectiva anului 2021 la Rubik Hub

Tragem linie pe anul 2021 și vă invităm să parcurgeți alături de noi retrospectiva anului trecut. (click pentru versiunea EN)

Vă invităm să descoperiți mai jos detalii despre fiecare punct menționat și alte activități de care ne reamintim cu drag. Pentru

# Programul Rubikigai

Startupurile cu cel mai mare impact pozitiv se nasc din pasiune. Uneori însă, nu suntem o prioritate pentru noi înșine și nu ne oferim timp de introspecție, în care să ne întrebăm ce ne dorim cum adevărat. Exact din acest motiv am creat programul Rubikigai, care oferă participanților acel răgaz de care au nevoie pentru a se întoarce către ei înșiși.

Ruikigai este un program de auto-cunoaștere și descoperire a pasiunilor, pasiuni care pot da naștere unui startup sau pot dezvolta o afacere de impact. Am lansat programul în 2020, iar în 2021 l-am integrat și mai bine în misiunea Rubik Hub. În 2021, am organizat 3 ediții Rubikigai, la care au participat 52 de oameni dornici să se descopere mai bine. În fiecare ediție, timp de 3 săptămâni, ne-am întâlnit într-un spațiu sigur, unde am explorat viziunea, misiunea, valorile, pasiunile și direcțiile în care fiecare participant își dorește să construiască.

Rubikigai este primul pas spre o viață împlinită, aliniată la valorile personale și la lucrurile care contează cu adevărat pentru fiecare din noi. Credem însă că cel mai bine povestesc despre program chiar foștii participanți, care au trăit experiența la intensitate maximă. Lăsăm aici doar unul dintre testimoniale:

„Una dintre cele mai bune investiții de timp făcute în ultima vreme. Te forțează să nu mai găsești scuze pentru inactivitate, ci să începi procesul de a merge înainte cu pasiunea ta.” (Vlad, participant)

Despre Rubikigai au povestit colegele noastre Ioana Cerescu și Georgiana Vieru în IQads, aici. Mai mult, ne-am auzit live la radio Impact FM, unde Georgiana a vorbit despre conceptul de viață creativă, despre cum poți porni de la propriile valori pentru a-ți descoperi pasiunile și a demara o afacere de impact – toate acestea fiind incluse în Rubikigai. Puteți asculta transmisiunea live aici.

# Programul RubikEDU

Ce faci însă dacă ai deja o idee pe care vrei să o pui în practică? Te pui pe treabă și pe învățat. Iar procesul de învățare este întotdeauna mai eficient când ai contextul potrivit. Noi ne-am dorit să creăm acest context pentru cei care vor să înceapă călătoria de startup. Astfel, în 2018, am creat programul de educație antreprenorială RubikEDU, un program de învățare intensă, în care participanții lucrează la ideea lor alături de mentori naționali și internaționali din comunitatea noastră.

În 2021, RubikEDU a însemnat 95 de participanți în cele 3 ediții, fiecare desfășurându-se pe parcursul a mai multe săptămâni. Suntem foarte mândri să spunem că programul nostru a contribuit la formarea unor startupuri care au fost deja validate și chiar au obținut investiții de la investitori privați. Un astfel de exemplu este Synaptiq, startupul care dezvoltă tehnologii de inteligență artificială pentru soluții medicale folosite inclusiv în terapia împotriva cancerului.

Puteți vedea aici și aici doar două dintre testimonialele video ale foștilor participanți în program: Roxana Sabău – Synaptiq, Alex Chiriță – Mooshee.

# Suport pentru startupuri în procesul de obținere de investiții

Știm că atragerea de investiții este mai dificilă pentru startupurile care nu au experiența unei runde de investiții anterioare, așa că le susținem în tot acest proces. Ajutăm startupurile din comunitate să se conecteze cu investitori în funcție de nivelul lor de dezvoltare și de nevoi, prin matchmaking.

Ne dorim să conectăm startupurile cu investitori încă din primele etape de evoluție. De ce? Pentru că înțelegem că relația dintre un startup și un investitor trebuie privită nu doar ca pe o afacere punctuală, ci mai degrabă ca pe un parteneriat pe termen lung (minim 5-7 ani). Dacă relația este deja creată, atunci când startupul are nevoie de finanțare, este mult mai ușor ca întreg procesul – de la conectare până la obținerea propriu-zisă a investiției – să se încheie cu succes.

În 2021, am discutat cu peste 30 de startupuri despre potențiale atrageri de investiții, ne-am conectat cu peste 50 de investitori din țară și din străinătate, am organizat peste 5 webinarii pe această temă, am contribuit la conectarea a peste 10 startupuri cu posibili investitori naționali și internaționali și la obținerea unei investiții alături de un startup din comunitate – o reușită extraordinară, despre care vă povestim în detaliu mai jos.

# Alături de XVision în obținerea finanțării de 1 mil. euro

Una dintre cele mai mari reușite din 2021 este finanțarea obținută de XVision, startupul din zona MedTech pentru care contribuția noastră a fost definitorie în călătoria sa de succes. 

La începutul acestui an, XVision a primit o finanțare de 1 mil. euro pentru consolidare pe piața vest-europeană, într-o rundă de finanțare de tip seed. Această victorie vine după un proces îndelungat de consultare cu echipa Rubik Hub, în special cu Robert Cotună, colegul nostru care conectează startupurile cu investitorii potriviți și le oferă suport în acest proces. Pentru noi, este cea mai mare validare a faptului că ceea ce facem este cu adevărat valoros pentru ecosistem. 

Ștefan Iarca, co-fondator și CEO XVision, povestește despre colaborarea noastră:

„Din momentul în care am luat legătura cu cei de la Rubik Hub, mi-au oferit mult sprijin de calitate. De-a lungul procesului, ne-au ajutat cu feedback pe structura pitch-urilor și ale materialelor noastre, dar și cu suport pe partea operațională, conectându-ne cu investitori din comunitatea lor și din afara acesteia.

Pentru fondatori, procesul de finanțare poate fi un task copleșitor. Simt că sprijinul oferit de Rubik Hub face îl poate face mai ușor, atât din punct de vedere mental, cât și operațional.”

XVision este o platformă medicală care dezvoltă produse dedicate medicilor radiologi, pentru a-i ajuta în procesul de analiză și interpretare a imaginilor medicale prin inteligență artificială. Este a doua finanțare pentru echipă, suma totală atrasă până acum fiind de 1,5 milioane de euro.

# Consolidarea inițiativei RO Startup, prin care construim prima strategie de startup din România

În toamna anului 2020, am contribuit la formarea RO Startup, o inițiativă public-privată prin care ne dorim să creăm o comunitate care să construiască împreună prima strategie pentru ecosistemul de startup din România. Un proiect ambițios, susținut de Comisia Europeană și de Banca Mondială (World Bank Group), prin care ne propunem să construim infrastructura de care startupurile au atât de mare nevoie la nivel național.

2021 este anul în care am consolidat această inițiativă. În plus, am lansat și primul white paper al ecosistemului de startup din România, care prezintă o imagine de ansamblu, dar și acțiunile care pot duce la dezvoltarea acestuia. Pentru a contura aceste acțiuni, am adus pentru prima oară la aceeași masă peste 100 de actori relevanți din ecosistem.

Puteți accesa Romanian Start-up Ecosystem White Paper aici.

# Participarea la una dintre cele mai mari conferințe de startup din Europa

După o pauză atât de lungă în care ne-au lipsit evenimentele offline, am fost extrem de bucuroși să ajungem fizic la Slush, unul dintre cele mai mari evenimente din Europa pentru fondatorii de startupuri și investitori, organizat în Helsinki, Finalnda. Vremea rece nu ne-a împiedicat să ne bucurăm la maximum de această experiență de învățare grozavă și să ne conectăm cu oameni care ne-au inspirat.

Cu această ocazie, de ziua României, Vlad Gliga, CEO-ul nostru, a avut o intervenție live la Digi24 chiar de la Slush, în care a vorbit despre ecosistemul de startup din România.

# De ziua noastră, am organizat o serie de discuții deschise publicului, cu profesioniști din comunitatea de startup

Cum altfel să marcăm 4 ani de Rubik Hub decât alături de comunitatea noastră? Am organizat o serie de patru sesiuni cu invitați din ecosistem, sesiuni care au fost deschise publicului larg.

Am început cu o discuție deschisă de tipul „Ask me Anything” alături de Sebastian Gabor și Ruxandra Pui, co-fondatori Digitail. Aceasta a venit după o reușită extraordinară a echipei Digitail – în martie 2021, tocmai primiseră o investiție de 2,5 milioane dolari din partea unui fond de AI al Google. Urmăriți aici înregistrarea.

Am continuat cu două discuții alături de fondatori de startup… sau cu „fireside chats”, cum le numim noi. Adică discuții relaxate la gura sobei (virtuale), în care oameni din comunitatea noastră de startup împărtășesc din experiență.

Prima a fost despre scalare și creștere. I-am avut ca invitați pe Mihai Cepoi (Jobful), Andrei Vasile (SanoPass), Florin Stoian (Milluu), Ștefan Iarca (XVision), iar Sebastian Gabor ni s-a alăturat în calitate de moderator. Am atins subiecte ca: momentul potrivit pentru a căuta un investitor, modul de abordare a unui fond de investiții și ce urmăresc investitorii de la un fondator. Găsiți aici înregistrarea.

A urmat un dialog alături de investitori cu experiență: Dragos Nicolaescu (Angel Investor), Liina Laas (The Better Fund), Alexandru Bogdan (RocaX) și Rumen Iliev (LAUNCHub Ventures). Am aflat care este rolul investitorilor în procesul de dezvoltare și scalare a unui startup, la ce se uită un investitor atunci când alege un startup și cum se construiesc relațiile cu investitorii, înainte de a avea acces la resursele lor financiare. Urmăriți discuția aici.

Am încheiat seria aniversară cu un webinar dedicat startupurilor care își doresc să scaleze. L-am avut alături pe Guatam Kumar, investment manager la SeedBlink și co-fondator Inbond Tech. Am discutat despre modul în care VC-urile iau decizii de investiții, structura și caracteristicile unui VC, tipurile de fonduri de investiții și desfășurarea procesului de investiții, dar și criteriile de calificare și evaluare pe care un VC le are în vedere. Puteți urmări webinarul aici.

# Conceptul Rubik Hub Retreat 

Recunoaștem că ne considerăm tare norocoși să locuim într-o zonă atât de frumoasă, atât de aproape de munți, și într-un spațiu de lucru care ne inspiră. Ne dorim ca tot mai multe echipe să aibă oportunitatea de a se conecta într-un astfel de spațiu. De aceea, am creat conceptul de Rubik Hub Retreat, în care invităm echipele să vină într-un retreat în Piatra Neamț.

O echipă tare dragă nouă, Digitail, a fost prima care s-a bucurat de această experiență, despre care am scris aici.

După o lungă perioadă în care ne-am văzut doar în fața ecranelor, Rubik Hub Retreat este o ocazie perfectă pentru a vă reconecta cu echipa și a trăi o experiență care să devină definitorie pentru cultura organizațională. Aflați detalii aici.

De unde ne-am luat inspirația pentru concept? Smaranda, colega noastră, a găsit-o în unul dintre spațiile de co-working din Bruxelles, mai exact Silversquare.

# Sesiuni în care să ascultăm poveștile fondatorilor de startup

Ne sunt dragi momentele când fondatorii din comunitate povestesc cum au reușit să-și transforme visul într-un startup. Ne luăm inspirația, dar și experiență valoroasă, din fiecare poveste împărtășită. Și în 2021 am organizat discuții live (Founder’s Story) în care fondatorii ne-au povestit despre călătoria lor de startup, iar aceste discuții au fost integrate în programele noastre.

Două ediții diferite ale programului Rubikigai ne-au oferit contextul perfect pentru a organiza două întâlniri Founder’s Story. Rowena Marin, EMEA Go to Market Lead la Google, și Iulian Vacarean, fondatorul Asociației Beneva și inițiatorul festivalului Femei pe Mătăsări, ne-au ajutat să aflăm cum știm dacă antreprenoriatul este sau nu e o opțiune potrivită pentru fiecare, cum descoperim drumul în viață și, mai ales, cum găsim curajul să-l urmăm, mai ales atunci când presupune schimbări radicale și renunțări. Întreaga discuție se găsește aici.

Elisa-Letiția Ștefan sau Liz, cum îi spunem noi, co-fondator și CEO Nifty Learning și unul din mentorii valoroși din comunitatea noastră, a avut un dialog deschis cu Roger Osorio, fondatorul Reinvention School din New York. Au povestit despre provocările începuturilor în startup sau în orice inițiativă de a porni un proiect nou, despre cât de mici pot fi primii pași și cum ne facem curaj să îi parcurgem, despre oamenii pe care ni-i aducem alături și despre cât de îndrăgostiți de ideea noastră e bine să fim. Urmăriți înregistrarea aici.

Și în programul RubikEDU am avut două sesiuni organizate în două ediții diferite. Petruța Tuliga, fondator Parentool, și Ana-Maria Drăgănuță Briard, fondator Avoteca, au povestit despre călătoria lor antreprenorială într-o discuție moderată de Patricia Bertea, CEO Brandweb. Discuția este înregistrată aici.

Am fost inspirați și de poveștile a două co-fondatoare de succes din comunitatea noastră – Ruxandra Pui (Digitail) și Roxana Mărgan (OncoChain și alumni Startup Spinner Makeathon 2019). Șerban Vornicu, birou alumni la UAIC Iași, a moderat discuția, pe care vă invităm să o urmăriți aici.

# Alături de un startup în procesul de scalare în SUA

Am menționat și mai sus că echipa Digitail ne e tare dragă. Cei doi co-fondatori, Sebastian Gabor și Ruxandra Pui, sunt în comunitatea de mentori încă de la început. Au fost întotdeauna acolo pentru startupurile care au nevoie de susținere, gata să împărtășească din experiența lor.

Putem spune că noi am crescut împreună cu Digitail. Vă dați seama ce mult ne-am bucurat să le fim alături în procesul de scalare în SUA, unde Vlad Gliga a participat împreună cu ei la VMX, un eveniment reper pentru industria veterinară.

# Workshop alături de un investitor din Silicon Valley

Am organizat un workshop și împreună cu un investitor VC din Silicon Valley! Max Menke, partener fondator la GrowthX, a susținut un workshop pe tema „Product-Market Fit”. Max conduce și programul de accelerare Market Acceleration Program (MXP).

Câteva dintre temele discutate au fost maximizarea productivității vânzărilor prin găsirea acelor clienți relevanți prin targetarea inteligentă și descalificarea rapidă a prospecților slabi.

# Misiunea noastră s-a auzit la Digi24

Povestim lumii despre misiunea noastră curajoasă de a inspira cât mai mulți români să construiască soluții de care au nevoie oameni din cât mai multe colțuri ale lumii. Acesta este drumul spre a deveni antreprenor de succes. Facem bine ca să ne fie nouă tuturor bine. Așa cum spune și titlul emisiunii de la Digi24, Europa. Mi-e bine, ţi-e bine, la care suntem bucuroși că am fost invitați. Puteți vedea reportajul aici.

# Discuții live pe Clubhouse

Mai știți când aplicația Clubhouse devenise cea mai populară rețea de social media, care a dat un avânt extraordinar conținutului de tip audio? Ne-a plăcut și nouă trendul, așa că am organizat o serie de patru discuții live pe teme de startup relevante, cu invitați din comunitate:

  • Am discutat despre GDPR și IP cu Sonia-Denisa Fedorovici (ROCAX), Tudor Andrei Stanciu (Digital 2 Law) și Andrei Hancu (SeedBlink).
  • Elisa-Letiția Ștefan (Nifty Learning), Diana Lefter (Agilero), Cristina Toncu (ROTSA & Techcelerator) ne-au povestit despre startupuri și investiții.
  • Ne-am auzit și cu Mihai Cepoi (Jobful).
  • Am avut o discuție interesantă și cu Sebastian Gabor (Digitail) despre ce să faci sau să nu faci pentru a atrage o investiție.

# Gazde pentru Caravana cu Medici

Colega noastră Georgiana a fost gazda întâlnirii anuale a celor de la Caravana cu Medici, întâlnire care a avut loc la hubul nostru. Suntem recunoscători că am cunoscut o echipă atât de dedicată misiunii de a acorda îngrijiri medicale în zonele defavorizate și a contribui la educarea persoanelor din mediul rural pe teme de sănătate. Îi felicităm pentru întreg proiectul și ne bucurăm că am reușit să fim o mică parte din experiența lor.

# Webinarii pentru studenții

De fiecare dată când avem ocazia, ne bucurăm să fim printre studenți, să ne lăsăm inspirați de ideile lor și să îi inspirăm la rândul nostru. Anul trecut am susținut webinarii pe teme de antreprenoriat pentru studenți de la Universitatea de Ştiinţele Vieţii „Ion Ionescu de la Brad” din Iaşi, Facultatea de Informatică Iași, Universitatea George Bacovia din Bacău.

Iată ce spune unul dintre studenți despre noi:

„Subiectele abordate au fost de mare interes, m-au făcut să iau în calcul și posibilitatea de a fi antreprenor în viitor.”

# Mentori și juriu la EduHack 2021

Prietenii de la ROTSA – Romanian Tech Startups Association au organizat EduHack, cel mai mare hackathon de educație formală și non-formală din România. Ionuț Amariei, colegul nostru care coordonează programul RubikEDU, a fost invitat în calitate de mentor și jurat pentru ediția din 2021.

# Am găzduit un curs organizat de Școala de bani

… și nu orice fel de curs de educație financiară, ci unul pentru copii! Niciodată nu e prea devreme să înveți să fii responsabili din punct de vedere financiar, nu-i așa?

# Seria Startup Stories

Ne place să aflăm poveștile din spatele startupurilor – ce i-a determinat pe fondatori să-și pună ideea în practică, ce îi inspiră și motivează pe aceștia. Am continuat așadar seria Startup Stories cu poveștile a trei fondatori care ne-au inspirat și și-au dorit să împărtășească din experiența lor către comunitatea noastră:

Petruța Țuliga – fondator Parentool, un instrument care apare ca un generator de liniște și încredere pentru cei care-și încep călătoria parentală

Claudiu Petria – fondator Questo App, platforma cu jocuri de explorare urbană

Dragoș Nicolaescu – Management Consultant, Executive Coach, Startup Advisor

# Inspirație pentru lansarea primului laborator creativ în cadrul FEAA Iași

Profa noastră de suflet, Patricia Bertea (CEO Brandweb), a fost inspirată de hubul nostru și a transpus conceptul și în lumea academică. Mai exact, cu ajutorul partenerilor, a renovat o sală din cadrul FEAA (Facultatea de Economie și Administrare a Afacerilor), UAIC Iași. Creative Business Lab, cum a fost numit spațiul modern, are scopul de a facilita integrarea de activități creative în procesul educațional, contribuind la colaborarea între mediul academic și cel privat.

Ne bucurăm să avem în comunitate oameni dedicați, care fac pași concreți pentru a aduce impact pozitiv!

Acum, când punem pe hârtie digitală, ne dăm seama că a fost un an plin, dar care ne-a adus multe satisfacții, un an în care am reușit să construim și mai bine un ecosistem în jurul misiunii noastre de a educa, inspira și accelera startupuri, alături de o comunitate de profesioniști cu aceleași valori ca ale noastre.

Ce ne dorim pentru 2022? Nu vrem să vă dezvăluim acum, căci suntem în plin proces de conturare a agendei, despre care urmează să vă povestim cât mai curând… Așa că țineți ochii pe noi!

Pe final, vrem să transmitem un mare „MULȚUMIM” tuturor celor care ne-au fost și ne sunt alături în călătoria noastră de creare a comunității de startup: mentori, investitori, parteneri, participanți în programe, echipa extinsă ADR Nord-Est. #WeAreInThisTogether