Cum transformăm ideile în realitate – RubikEDU #4

20 de idei proaspete, 22 de participanți motivați să înțeleagă și să adopte the startup mindset, 30 de ore de ateliere de lucru, 15 mentori, 41 de sesiuni individuale de feedback,  12 pitch-uri în finală, 7 săptămâni de lucru intens: RubikEDU #4

RubikEDU #4

2021 cu siguranță va rămâne în istorie ca anul în care s-a fundamentat un nou trend: munca în online.

Pivotări, adaptări, mici schimbări și iată-ne și pe noi cu cea de-a 4-a ediție a programului de educație antreprenorială RubikEDU finalizată. Online!

Unde ne găsim motivația pentru un asemenea efort?…

Din punctul nostru de vedere, lucrurile sunt acum clare: în ultimii 4 ani am încercat prin diverse metode să identificăm provocările celor care doresc să devină antreprenori sau sunt la început de drum. Totodată, am vrut să dezvoltăm și implementăm și cele mai bune soluții pentru aceștia.

Astăzi, Rubik Hub oferă o călătorie completă oricărui tânăr care dorește să ia în considerare antreprenoriatul sau este la început de drum. Această călătorie poate începe cu parcurgerea programului de auto-descoperire Rubikigai, se poate continua cu RubikEDU (un program fundamental de educație antreprenorială), din care cu ușurință se poate trece în etapa de pre-accelerare, reprezentată de programul Rubik Garage.

atelier Lean Canvas - Eliza Căpățînă
 Workshop Lean Canvas, susținut de Eliza Căpățînă

 

Călătoria însă poate continua, pentru că o parte importantă a misiunii noastre presupune conectarea fondatorilor cu persoane cheie din diverse ecosisteme de antreprenoriale, ce pot contribui la accelerarea creșterii startup-ului.

Acțiunile noastre sunt justificate de dorința de a trăi într-o comunitate în care lucrurile funcționează corect. O comunitate în care integritatea și impactul pe care dorești să le vezi în jurul tău sunt mai presus de interesele personale, piedicile birocratice sau neîncrederea primului pas.

atelier Pricing
Pitching Workshop, susținut de Mihai Cepoi 
atelier validare
Workshop Planificarea unui MVP, susținut de Tudor Juravlea

Ne hrănim cu progresul fiecărui participant al programelor noastre, sărbătorim victoriile internaționale ale ecosistemului românesc de startup și sperăm la cât mai multe proiecte inovative!

Înțelegem foarte bine dificultățile individualismului, de aceea ne-am înconjurat de oameni minunați, care sunt dornici să contribuie la rândul lor la dezvoltarea acestui ecosistem de startup.

Mentorii care se alătură programelor educaționale precum RubikEDU sunt, de cele mai multe ori, antreprenori cu experiență. La rândul lor, s-au lovit de piedicile sistemului, de lipsa unor astfel de programe în școli, de mentalitatea plină de metehne a antreprenorilor clasici…Iar acum au ajuns în acel punct în care au înțeles că poate fi definitorie contribuția lor în dezvoltarea mentalității unui tânăr.

Profilul celor care se aventurează conștient într-o astfel de călătorie antreprenorială este, din fericire, tot mai des întâlnit! Sunt acei tineri care probabil au adoptat inconștient stilul think outside the box, care știu cum să ceară ajutorul atunci când au nevoie și care nu se lasă înfrânți de un eșec.

Ei sunt stimulați de energia pe care un proiect nou o poate oferi, înțeleg dependența dintre progres și tehnologie, sunt creativi și mereu în căutare de resurse sau surse de inspirație.

De ce educație antreprenorială?!

RubikEDU #4 reprezintă soluția noastră la problemele/ provocările întâmpinate (în cei aproape 5 ani de activitate) în ecosistem:

– lipsa unor programe educaționale pentru cei care doresc să ia în considerare antreprenoriatul drept o opțiune de carieră,

– o înțelegere greșita asupra principiilor de dezvoltare și planificare a unei afaceri,

– confuzia între dezvoltarea administrativă-operațională vs. cea strategică, de impact;

– o mentalitate nealiniată la cerințele actuale din ecosistemul antreprenorial internațional.

Toate aceste elemente și nu numai, creează rețeta perfectă pentru eșecul celor care ajung într-un program de pre-accelerare sau de accelerare, fără a avea bine delimitate/ asumate câteva noțiuni de bază despre cum poți dezvolta sustenabil o afacere.

atelier finanțare
Workshop Fundraising, susținut de Gautam Kumar

Ce au însemnat cele 7 săptămâni de muncă intensă?

Plecând de la segmentarea ideii în problemă/soluție/motivație, am propus o ediție cu o structură ușor diferită, diferită, susținută de membrii comunității Rubik Hub. Această structură a fost divizată în mai multe etape,  pleacând de la descoperirea potențialului de business, până la crearea unui produs minim viabil care să demonstreaze șansele de succes al acestuia.

feedback pitch

#mindset

Pentru a crește un startup e nevoie de o întreagă comunitate!

Chit că ai 17 sau 53 de ani, motivația intrinsecă va fi cea care te va ajuta să găsești cele mai bune soluții la problemele pe care vrei să le rezolvi!

Într-o comunitate de startup matură, această motivație poate fi alimentată de oamenii faini pe care-i întâlnești și de sinergiile pe care le observi.

Însă, pentru ca toate acestea să se întâmple, e nevoie de deschidere din partea celor care doresc să facă un pas hotărât spre antreprenoriat și succes. Este nevoie să te dezici de preconcepții ( “nu dezbat ideile cu alții, de teama de a nu-mi fi furate”; “dacă am eșuat o dată, mai bine opresc întregul proces”; “pot face lucrurile pe cont propriu, o echipă mi-ar înfrâna succesul”), să te înhami cu multă răbdare și ambiție și iei foarte în serios fiecare etapă necesară transformării unei idei într-un startup de succes.

Cei 22 de particpanți care s-au alăturat seriei a 4-a a programului RubikEDU au un background diferit și vin din zone și medii diferite. În program au fost acceptați în program, de asemenea,  cu idei în diferite stadii de dezvoltare.

Însă la baza procesului de selecție am ținut cont de:

  • motivația și capacitatea de execuție a fiecăruia
  • alinierea ideii cu nevoile pieței
  • asumarea angajamentului de participare activă la întregul program

#proces

RubikEDU #4 are la bază metodologia Lean Startup, un concept ce se concentrează pe modul în care ideea ta poate fi transformata într-o afacere de succes.

Lean Canvas este un instrument ce te ajută să-ți segmentezi ideea în prezumții, să observi riscurile și oportunitățile. Are scopul de a te ajuta să dezvolți un plan tacticos și complex, cu ajutorul căruia poți navigha în siguranță de la idee la un startup de succes.

Lean Canvas

Această metodologie a fost dezvoltată de Ash Maurya, ca o adaptare a Business Model Canvas (dezvoltate de Alexander Osterwalder), unul dintre cele mai utilizate instrumente antreprenoriale.

Fiecare dintre cele 9 segmente din Lean Canvas îți oferă libertatea de a explora. În fapt, te forțează să aplici un complex proces de validare ideii tale.  Segmentele au o succesiune logică, care pornește de la problema clientului tău, însă pot fi abordate în orice fel.

În acest proces am vrut să implicăm fondatori experimentați, de la care să învățăm cum să gestionăm cât mai eficient fiecare segment din Lean Canvas Astfel, cele 7 săptămâni de program au fost atent împărțite în ateliere de lucru specifice, muncă individuală sau de echipă și sesiuni de mentorat 1:1.

 #rezultate

Action Day

La final de program, din cei 22 de participanți, 12 au simțit că pot susține un prim pitch bine structurat în fața reprezentanților ecosistemului antreprenorial românesc.

Ana  Liță – Hardo Horizon – Dezvoltarea unei unități inovatoare de producere energie electrică din surse regenerabile

Alexandru Crăciun-  Krafto – Putting a spotlight on the local artist

Călin Dragoman – SpeeRead – te antrenează pentru cel mai important sport din viața ta, cititul

Adrian  Onea & Eva-Maria Popescu – Făuritorii – Descoperă lumea prin joacă

Edi Butaru – INNO – este o platformă VR din zona mental health

Ana  Necula – Cozy – marketplace pentru toate nevoile casei tale

Vlad  Sima –  ROOMYX – platforma online unde în același timp găsești apartamentul dorit și persoana potrivită alături de care să împarți chiria.

Denis  Donu – Go Green – Soluții flexibile de automatizare a sistemelor de încălzire verzi

George Velțan & Sergiu Rus – CityNinja – Livrăm programabil coletele antreprenorului care are piață de desfacere locală

Eugen  Falcă – Sporty – marketplace ce oferă instrumente de management pentru complexurile de terenuri de sport

Laur Ciorobea – Qualas – Platformă SaaS pentru a eficientiza și accelera procesul de data tracking

… sunt cei care ne-au încântat cu prezența la Action Day. Fiecare a avut 5 minute la dispoziție pentru a convinge juriul că a parcurs asumat procesul de validare, că și-a ales un model de business potrivit serviciului/ produsului pe care urmează să-l dezvolte, că are o bună capacitate de execuție și că poate susține un pitch bine structurat!

Qualas Pitch

Membrii juriului – dl Vasile Asandei (Director General al Agenției pentru Dezvoltare Regională Nord-Est), dna Oana Bâra (Head of Financing Programs at BCR), dl Florin Pop (Founder Primainvest Capital Management), dna Corina Forăscu (Profesor Asociat UAIC Iași și alumni Fulbright) și dl Ovidiu Stegari (founder și CEO Sitter.ro) – au decis că premiul oferit de BCR, în valoare de 1000 de euro, trebuie să meargă către echipa coordonată de Laur Ciorbea, Qualas.

Călătoria continuă…

Misiunea noastră însă nu s-a încheiat aici. Ne-am asumat faptul că-i vom călăuzi pe acești tineri fondatori în drumul lor spre succes! Îi vom conecta cu persoanele potrivite pentru etapele în care vor întâmpina dificultăți și le vom alimenta constant nevoia de dezvoltare cu resursele și inspirația necesare!

echipa Rubik Hub

 Cum ne menținem zâmbetul pe buze?!

“Pe scurt, RubikEDU e contextul perfect în care să greșești mult, repede și ieftin. E exact ceea ce ai nevoie dacă ți-a surâs chiar și pentru o secundă ideea de a lucra la un start-up. Iar pentru mine, a însemnat mult mai mult decât un program care m-a introdus în această lume și mi-a clarificat anumite principii de business.A fost o experiență completă de mentorat, organizată de o echipă bine închegată și atentă la fiecare detaliu. Și te asigur că istoricul impresionant, diversitatea mentorilor și feedback-urile personalizate sunt exact ceea ce ai nevoie

“Mi-aș dori să rămân în contact cu această comunitate, să facem sesiuni de networking măcar o dată la câteva luni și să aflu mai multe despre programele viitoare. Cu siguranță voi reveni cu un mesaj în momentul în care voi întâmpina provocări la care cred că m-ați putea ajuta sau oportunități de colaborare cu echipa Rubik Hub

“Un program in care am întâlnit o mulțime de oameni care m-au învățat super multe, mai multe decat as fi reusit sa invat dintr-o carte sau de una singura. Un mare ajutor pentru proiectul nostru.”

“Cel mai bun program educativ, interactiv, la care am participat in ultimii 2 ani!”

….și multe alte gânduri faine de la oamenii minunați care ne înconjoară!