Startup Story: Petruța Țuliga @Parentool
Cu Petruța ne-am cunoscut prima dată la un eveniment de startup din Cluj Napoca și am fost plăcut impresionați de determinarea și ambiția ei!
De curând, s-a alăturat comunității Rubik Hub în calitate de invitat la unul dintre evenimentele organizate în cadrul programului de educație antreprenorială RubikEDU. Iar pentru că povestea ei ne-a impresionat în mod plăcut, ne-am gândit să o împărtășim și cu cei în căutare de inspirație!
Parentool este ghidul părinților la primul copil. Este instrumentul care te ajută să-ți definești stilul de parenting potrivit ție și copilului tău. Părinții pot citi informație ce a fost verificată anterior, să adreseze întrebări private specialiștilor și să fie parte dintr-o comunitate de oameni care împărtășesc aceleași valori.
Spune-ne câte ceva despre tine, Petruța!
Sunt Petruța, o olteancă veritabilă venită din orașul lui Brâncuși – Târgu Jiu. Am 27 de ani (timp stai!) și am masterat în Comunicare și PR. Sunt îndrăgostită iremediabil de modul în care funcționează mintea oamenilor, de impactul copilăriei și de relațiile interumane. Iubesc Clujul, natura, o prăjitură bună și oamenii care au curajul să-și urmeze pasiunea.
De ce antreprenoriat? Cum ai început?
Bunicul meu avea mereu o vorbă: să nu faci umbra pământului degeaba și mi-am interiorizat principiul acesta. Sunt conștientă că, cel puțin din câte știm până acum, avem o singură viață și suntem cumva datori nouă înșine să o trăim la maxim.
Antreprenoriatul reprezintă pentru mine modul prin care pot lăsa ceva în urma și a fi parte din schimbare. Sunt genul de om căruia nu îi place să stea să se plângă și să nu facă nimic, ci acționez și încerc să găsesc soluții iar antreprenoriatul îmi oferă fix contextul necesar să fac asta.
Am început în Iunie 2018 când am intrat într-un program de incubare. Sincer nu știam ce fac la acel moment. Aveam o viziune și am vrut să găsesc modalități prin care să o fac să se întâmple. Ulterior am descoperit că antreprenoriatul vine cu multe provocări, e o adevărată știință în spate ș.a.m.d
Cine ești acum, după 3 ani de startup?
Schimbată, dar la fel cumva. 😊)
În sensul că mi se pare că, după meseria de părinte, antreprenoriatul este cea mai bună școală de self-development. Dă cu tine de toți pereții, îți provoacă valorile/principiile/limitele la maxim. Și sunt schimbată pentru că am învățat mai multe despre mine, despre blocajele mele și despre puterea asta absolut grozavă a oamenilor de a se adapta la orice situație. Și sunt la fel pentru că sunt trăsături ale mele pe care le-am descoperit ca fiind esența a cine sunt/vreau să fiu.
Care a fost cea mai mare provocare întâmpinată în călătoria Parentool?
Au fost foarte multe provocări dar voi împărtăși 2: una de plan emotional și una de plan rational/specific cumva.
Pe plan emotional provocarea a fost să îmi dezvolt reziliența și să lupt cu gândurile de tipul: nu poți, nu știi, vei da fail.
Pe plan rational a fost să construiesc o echipă care să creadă în viziune și să rămână alături chiar dacă resursele financiare și de timp au fost reduse.
De unde îți iei inspirația?
De la oameni. Observându-i în momentele în care se simt ei însuși sau în peioade tensionate, uitându-ma în ochii lor, în cuvintele pe care le aleg, în limbajul non-verbal. Din momentele de autenticitate și vulnerabilitate.
Și cred că și de la natură. Natura cred că ne învață să nu ne grăbim, că totul are un timing, un ritm. Ne învață că lucrurile sunt în permanentă schimbare dar că toate au un rost.
Ce te motivează zilnic?
Mă motivează modul în care văd eu lumea cu Parentool în ea și oamenii care nu renunță și luptă pentru ceea ce cred.
Unde va fi parentool peste 3 ani?
Parentool va fi deja extins la nivel international și va fi plin de părinți care se vor simți ascultați, sprijiniți și înțelesi. Îmi și imaginez cum vor curge șiroaie și șiroaie de testimoniale cu experiențe faine, momente de conectare ei cu ei sau cu copilașul lor și cum eu voi fi într-un birou zicându-mi: it was worth it.
Cum crezi că va arăta ecosistemul antreprenorial românesc peste 5 ani?
Nu știu cum va fi, dar știu cum aș vrea eu să-l influențez să fie. Îmi imaginez un ecosistem din ce în ce mai mare, unde principiul de bază să fie dezvoltarea unor business-uri cu impact, în care antreprenoriatul să fie promovat cu principii sănătoase (fără burnout, standardul antreprenorului care lucrează 18h pe zi etc) și în care să ne ajutăm reciproc și să ne dăm seama că e loc sub soare pentru toți.
Ai o poveste faină, prin care crezi că-i poți inspira pe cei care au ales antreprenoriatul drept o opțiune de carieră?! Nu o ține doar pentru tine! Trimite un mesaj colegei noastre Smaranda ([email protected]) pentru a găsi împreună cea mai bună formă de a o promova în ecosistem!