Ediția 8 a pre-acceleratorului RubikEDU ajunge la final

Ediția 8 a pre-acceleratorului RubikEDU ajunge la final

December 13, 2023

A 8-a ediție a programului de pre-accelerare RubikEDU a ajuns la sfârșit, după 6 săptămâni în care cele 15 echipe selectate în program au avut parte de numeroase workshopuri și sesiuni de feedback. Pe 7 decembrie, la Community & Demo Day Iași, au fost aleși câștigătorii acestei ediții.

Timp de 6 săptămâni, am organizat o nouă ediție RubikEDU plină de energie și inovație, de data aceasta fizic, în Iași. În această perioadă, cele 15 echipe selectate au avut o experiență de învățare valoroasă, datorită celor 32 de mentori implicați în program.

Mentorii implicați și agenda

În ediția aceasta, am avut următoarele workshopurii:

  • Lean Canvas cu echipa RubikEDU 
  • Cum să îți prezinți ideea de startup, susținut de Letiția Ștefan, Co-fondator Nifty Learning
  • Validarea ideii de startup, susținut de echipa RubikEDU 
  • Sesiune de tipul Întreabă-mă orice cu fondatori de startup – Valentin Pintilescu (Development Manager LooLoo Kids & TraLaLa), Ovidiu Cojocariu (CEO ClientZen) și Igor Rotaru (moderator; fondator la Author Brici Newsletter)
  • Segmentarea clienților, susținut de Oltiță Volovăț, Marketing Strategist, COO la NNC Services
  • Înțelegerea Clienților & Experimente, cu Mircea Serediuc, Product Manager la SOLO
  • Modele de Business, cu Sebastian Gabor, Co-fondator & CEO Digitail
  • Sfaturi juridice pentru startupuri, susținut de Claudia Jelea, Fondator Jlaw. Attorneys at law
  • Vânzări și strategii de preț, cu Emanuel Martoncă, Price strategist, Fondator al Soft Fight
  • Surse de finanțare pentru startupuri, cu Robert Cotună, Manager de Investitții la Rubik Hub

Despre echipele selectate

  • WeReload este format din Alin Bucsai și Marcel Istina, iar împreună au dezvoltat o aplicație care facilitează tranzacțiile digitale internaționale, în special reîncărcarea creditului pentru telefonie.
  • Tremor sense detectează semnele timpurii asociate bolii Parkinson prin analiza mișcărilor mâinilor cu ajutorul senzorilor și este o soluție gândită de Andrei Stoleru.
  • Fabricat în RO este cea mai mare comunitate de producători locali din România. Adrian Ambrose este parte din echipa care a întemeiat-o.
  • 10 min break o are în spate pe Benedicta Drobota și este o aplicație de management al stresului pentru prevenirea burnout-ului.
  • Breeder facilitează procesul de montă și împerechere a animalelor. Aplicația a fost gândită de Marian Chirnoaga.
  • EZYMEM este o platformă pentru managementul documentelor dispozitivelor medicale în unitățile sanitare. Echipa din spatele acesteia este compusă din Adelina-Elena Ezariu, Paul Petrila, Paul Ionescu, Alexandru Vida și Maria Purcaru.
  • Lucian Apetre a venit cu o aplicație care facilitează monitorizarea, raportarea și analiza datelor în industriile care produc și procesează materii prime.
  • Lorena Marciuc a propus o soluție de realitate virtuală prin care poți să interacționezi cu un obiect de artă înainte de a-l cumpăra.
  • Cristian Alexa a gândit Physiopy, o aplicație pentru kinetoterapia la domiciliu.
  • AvocatDirect îl are în spate pe Lucian Pricop. Este o platformă de management al programărilor, contractelr și facturilor pentru avocați, care ajută totodată și clienții să redacteze singuri documentele aprobate.
  • LinguaPath este soluția propusă de Cosmin Moisii. Vizează automatizarea prin folosirea limbajului natural.
  • Valeriu Vicol și Nikita Morkotilo au propus o idee de motor de căutare bazat pe inteligență artificială pentru imobiliare.
  • Cristian Preguza și Denis Bradu au propus o soluție pentru automatizarea proceselor în companiile Big Four.
  • Sourceline îi are în echipă pe Tudor Timcu, Teodor Pricop, Vlad Bujoreanu și Ioan Iftimesei. Împreună au dezvoltat o soluție de securitate cibernetică pentru protejarea serverelor de aplicații, ce este bazată pe detectarea anomaliilor.
  • Marc Avi a venit cu ideea unei aplicații web care va oferi toate serviciile unei companii de outsourcing, având transparență totală.

Ce spun participanții despre program

Benedicta Drobota, participantă în cadrul ediției de anul acesta, ne spune că experiența de la RubikEDU a fost pentru ea „foarte utilă pentru a valida ideea de business și pentru a construi un plan de lansare. În plus, oportunitatea de networking crează posibile colaborări.”

Lucian Pricop povestește: „am reușit să trec prin mai multe aspecte la care trebuie să te uiți când pornești la drum pentru fondarea unui startup. M-a ajutat să îmi clarific viziunea și m-a pus în contact cu oameni faini din zona startupurilor.”.

Iar Adelina Ezariu povestește că „RubikEDU este un program foarte bine structurat, care ne pune în contact cu adevărata lume a startupurilor.”.

Demo Day

Din cele 15 echipe selectate, 11 au fost prezente la Community & Demo Day Iași, care a avut loc pe 7 decembrie la Muzeul Național al Literaturii Române Iași, marcând finalul ediției de anul acesta.

Evenimentul a început cu o discuție tip panel, unde am avut invitați cu experiență în construirea comunităților de startup, Cristian Grăunte (People of Tech), Andrei Dănilă (Made in Iasi), Dan Zaharia (Fab Lab Iași), Iuliana Anton (Wantsome), Vlad Gliga (Rubik Hub) și Oana Filip drept moderator.

Apoi, echipele și-au prezentat pentru prima dată ideile în fața publicului, iar prezentările au fost evaluate de juriul format din Ruxandra Pui (Digitail), Ovidiu Cojocariu (ClientZen) și Robert Cotună (Rubik Hub). Drept câștigători au fost desemnați Fabricat in RO (pentru Most promising startup), EZYMEM (pentru Best pitch) și WeReload (pentru Best startup).

Evenimentul de pe 7 decembrie a reprezentat un bun prilej pentru ca participanții să poată interacționa direct cu fondatori și mentori din comunitatea ieșeană, consolidând legături valoroase în cadrul acestei rețele antreprenoriale. În plus, Community & Demo Day Iași a furnizat un cadru propice pentru descoperirea unor noi oportunități de colaborare.

Despre RubikEDU

De-a lungul celor 8 ediții, prin RubikEDU am oferit un real sprijin pentru cei peste 180 de participanți, iar în eforturile lor de a-și transforma ideile în realitate, au avut susținerea directă a peste 80 de mentori. Aceștia au adus o contribuție semnificativă la succesul programului, prin îndrumarea valoroasă și expertiza practică oferită.

Această ediție a fost realizată cu sprijinul celor de la Thinslices, FabLab Iași, Autonom și Muzeul Național al Literaturii Române Iași, cărora le mulțumim pentru tot ajutorul.