Interviu cu Dan Călugăreanu, Chairman TechAngels

Investing with Impact in Romania 2018

La sfârșitul lunii trecute, in București, a avut loc un eveniment istoric pentru ecosistemul antreprenorial romanesc, prima conferința de Impact Investing din Romania organizata la sediul Bursei de Valori Bucuresti.

Conferința s-a adresat direct investitorilor, fondurilor, băncilor si altor instituții de capital precum și organizațiilor ce pregătesc sau susțin afacerile locale și propune extinderea domeniului de impact dincolo de etapa inițială a antreprenoriatului social către industrii cu mare potențial și largă adresabilitate, cum ar fi energia regenerabila, medtech, fintech, AI, future of work – pregătire profesionala, agricultură sustenabila etc.

Impactul pozitiv creat si problemele majore adresate au creat din nisa Impact Investing o industrie globala estimata la 60-80 miliarde USD.

Oportunitățile curente atât la nivel local cât și internațional cu riscuri controlate, susținere larga si profituri reale, pot fi găsite in medtech, fintech, green&renewable energy, in educație sau in soluții la implozia sistemelor de pensii, in mâncarea organică sau in consumarismul responsabil, in gestionarea mediului si așa mai departe.

Ce este interesant in impact investing?

  • Pentru ca aceste investiții nu au doar “financial return”, ci si unul social sau de mediu, astfel tracțiunea în rândul partenerilor și suporterilor fiind mult sporită. La fel și loialitatea consumatorilor.
  • Randamentele de multe ori sunt mai mari decât in investițiile tradiționale! In piețele mature tot mai mulți investitori aloca sume acestei nișe.
  • Riscul e mai mic decât in cazul multor investiții obișnuite, dar si posibilitatea de scalare
  • Se poate lucra cu un portofoliu mai redus deși nivelul mediu scăzut al necesarului de investit face posibila creșterea portofoliului.  E potrivit si pentru investitorii hands-on care optează  pentru un portofoliu mai redus si maximizarea return-ului.

Scopul conferinței a fost de coagulare a unui ecosistem romanesc de impact, prin alinierea obiectivelor participanților in aceasta piața – startupuri, facilitatori, finanțatori.

Aici am avut plăcerea sa îl reîntâlnesc pe Dan Călugăreanu, Președinte TechAngels, primul Business Angel care a crezut in misiunea Rubik Hub ba chiar, ne-a marturisit el in mai multe rânduri, a devenit un ambasador activ al Rubik Hub.

TechAngels este o rețea de business Angels din România facilitează dezvoltarea startupurilor tech din Europa de Sud-Est prin investiții, expertiză și conexiuni.

˝Îi ajutăm pe antreprenori să-și modeleze puntea, să-și evalueze afacerea și să-i pună în contact cu cei mai potriviți investitori din rețeaua noastră, pentru a-și îmbunătăți rata de succes.˝

Am profitat de acesta ocazia pentru a-i lua un interviu lui Dan, dedicat cititorilor blog-ului nostru.

 

Buna Dan, mă bucur enorm sa te revăd după mai mult timp. Așa cum spuneam, tu ai fost primul Business Angel cu care noi am intrat in contact si care a participat la unul dintre evenimentele noastre dedicate startup-urilor.

 

  1. Te rog sa ne spui care crezi ca este rolul Rubik Hub in ecositemul antreprenorial de tip startup din regiunea Nord – Est a tarii?

Dan: Educatie, in primul rand. Cu entuziasm si rabdare se pot face lucruri foarte bune, potential exista. Cineva trebuie sa aiba grija sa sadeasca primele seminte si apoi sa le ingrijeasca.

  1. Cea mai mare preocupare pe care o au strupurile care vin in fata unor investitori este să știe care sunt criteriile de selecție.

Dan: Sunt câteva elemente importante pe care un Angel Inventor le urmărește atunci când alege să investească intr-un startup

  • Omul si echipa, capacitatea fondatorului de a lucra in echipa. E clar ca un om care știe sa lucreze in echipa este complet diferit de un singur om care si-a petrecut timpul in ˝bucătăria lui si nu a avut impact cu mediul exterior si nu a înțeles felul in care evoluează piața.
  • Înțelegerea pe care o are fondatorul asupra pieței, dimensiunile si nevoile ei, planul prin care își propune sa ajungă la cotele de piața vizate.
  • Elementul de diferențiere, de inovare, care face businessului unic dar si impactul social pe care îl produce.

As vrea sa precizez ca nu ii abandonam nici pe cei care nu reușesc să convingă investitorul de la prima interacțiune. E clar ca ideile lor si creierele lor sunt minunate de aceea ii vom ajuta sa își șlefuiască ideile, sa pivoteze si să încerce din nou.

 

  1. Ce părere ai despre educația antreprenoriala din Romania?

Dan: Cred ca educația trebuie gândită într-un model de business și să vizeze o schimbare de paradigmă la nivel mondial.

Am aflat de la unul dintre antevorbitorii mei ca investiția într-un an de educație aduce o creștere de 8% pe piața de capital. Foarte frumos dar trebuie sa ținem cont că, la momentul actual, costul unui an de învățământ a crescut foarte mult și este aproape intangibil pentru o persona cu venituri medii. De aceea educația trebuie regândită, găsită o nouă modalitate de abordare, un altfel de educație.  Acest ˝altfel˝ poate fi combinarea zonei de business cu impactul social.

 

  1. Crezi că Regiunea de Nord Est a țării are potențial de investiție in zona vizată de TechAngel?

Dan: 100%. Am gasit oameni sclipitori in zona, trebuie doar crescut nivelul antreprenorial. Nu va faceti griji, aceasta este o problema a intregii tarii, nu una regionala. Sunt sigur ca vom investi in idei sau startup-uri din zona in urmatorii 2 ani. Tinem aproape!

 

Îți mulțumesc foarte mult pentru timpul acordat și mai ales pentru că ești un susținător al misiunii Rubik Hub.