StartupTrack @Codecamp Iași
Sâmbătă, 06 Aprilie, la Hotel Internațional Iași am participat cu o nouă ediție Startup Track powered by Rubik Hub in cadrul Codecamp, una dintre cele mai mari conferințe de IT din România, la care au participat preponderent profesioniști IT, dar și studenți și alte persoane interesate de tehnologie și antreprenoriat.
Cele 11 Track-uri organizate la Codecamp au abordat teme din zona AI & Machine Learning, IoT, Web Development, Architecture & Software Development, Testing, Cloud, Mobile, Management, dar si … startup și antreprenoriat!
Scopul principal al acestei ediții Startup Track a fost sublinierea importanței #colaborării dintre actorii principali ai ecosistemului antreprenorial românesc: autorități publice, mediul academic, marile companii, organizațiile non-guvernamentale, startup-uri.
Tema colaborării a rezultat cu precădere din nevoia de a accelera și facilita evoluția startup-urilor românești, în contextul în care reprezentanții Comisiei Europene atrag frecvent atenția asupra faptului că Uniunea Europeană pierde teren ca jucător important pe scena mondială în direcţia stimulării competitivităţii sale, acest aspect fiind cauzat în mare parte de lipsa de conștientizare a potențialului de inovare din mediul antreprenorial și in special al startup-urilor.
Sloturile au fost susţinute de reprezentanţi ai ecosistemelor de startup-uri pe următoarele subiecte:
– Co_educație: în cadrul acestui slot a fost dezbătută importanța educației antreprenoriale între fondatori de startupuri și profesori din cadrul Universității Al.I.Cuza și a Universității Tehnice din Iași, dar și reprezentanți ai mediului privat, dornici să împărtășească din experieța lor;
– Co_munitate slotul a avut ca scop sublinierea puterii și beneficiilor pe care #comunitatea de startupuri o poate oferi fondatorilor, iar discuția a fost purtată între 5 reprezentanți ai unor astfel de comunități din România, fiecare subliniind nevoile cu care startup-urile se confruntă;
– Co_inovare: slotul a adus la aceeași masa reprezentanți ai startup-urilor, precum și reprezentanți ai marilor companii, pentru a dezbate cum pot aceștia colabora. În urmadezbaterilor purtate a rezultat faptul că marile companii pot oferi startup-urilor know how de valoare pentru o dezvoltare mai rapida a acestora, iar startup-urile pot oferi companiilor o mai mare flexibilitate și idei inovatoare, ce pot duce la reduceri substanțiale de costuri.
Tot în cadrul track-ului de antreprenoriat a fost organizat și un târg al startup-urilor (Startup Alley) în cadrul căruia participanții au putut face cunoștință cu o serie de idei inovatoare din domenii precum HR & Recruitment, Legal & consultancy, Education, Blockchain, Gaming, VR & AR, IoT, Video, Transportation, Environment, Energy & Clean tech. De asemenea, o parte din startup-urile participante au avut ocazia să profite de discuții individuale cu mentori relevanți din domeniul lor de activitate și, în plus, și-au putut prezenta ideile în fața publicului pentru a primi sfaturi și validări din partea participanților.
Momentul cel mai important al Track-ului de antreprenoriat a fost însă cel din cadrul slotului de Co_responsabilitate. Practic acest slot a reunit reprezentanți de renume din ecosistemul de antreprenoriat cum ar fi: Dacian Palladi – City Managerul orașului Oradea, Mihai Rotaru – fondatorul CleverTaxi, Oana Bouraoui – președinte Romanian IT și Mircea Meriacri – reprezentantul Capitalei Tineretului Iasi.
Subiecte de o mare importanță pentru dezvoltarea corectă a ecosistemului antreprenorial românesc au fost activ dezbătute în cadrul acestui slot, fiind oferite inclusiv exemplede bune practici implementate de vecinii noștri din Uniunea Europeana.
Mai mult, acest discuția in jurul CO_responsabilității a reprezentat un pas important făcut in direcția potrivită întrucât, discuțiile purtate au condus către conștientizarea în rândul tuturor participanților că aceste dezbateri, purtate în acest format, trebuie continuate și că numai așezând la aceeași masă toți actorii implicați în ecosistemul de antreprenoriat, lucrurile pot fi soluționate în mod rapid și eficient, conducând în cele din urmă la reducerea decalajului format între Uniunea Europeană și ceilalți jucători importanți pe scena mondială.
Ce a însemnat Track-ul de antreprenoriat în cifre:
– Un număr de aproximativ 200 de participanți de-a lungul întregului Track de antreprenoriat;
– Au fost implicați în total unnumăr de 14 speakeri ce au participat la discuțiile din cadrul sloturilor:
o Corina Forăscu – profesor în cadrul Universității Al.I.Cuza din Iași
o Cristiana Istrate – profesor în cadrul Universității Tehnice Gheorghe Asachi din Iași
o Diana Miron – fondator JS League
o Cătălin Scripcariu – fondator Calemis
o Adina Crețu – Project Manager în cadrul Startarium
o Oana Bouraoui – Președinte Romanian IT
o Cristi Grăunte – reprezentant Startup Grind Iași
o Mihai Cepoiu – fondator Jobful
o Ionuț Berescu – CTO, CloudLab AG
o Andrei Ursache – Project Manager Endava
o Ciprian Comșa – Innovation Manager Continental
o Mihai Rotaru – fondator Clever Taxi
o Dacian Palladi – City ManagerOradea
o Mircea Meriacri – fondator Capitala Tineretului Iași
– În cadrul târgului “Startup Alley” au fost prezente un număr de 15 startup-uri din domenii ca HR & Recruitment, Legal & consultancy, Education, Blockchain, Gaming, VR & AR, IoT, Video, Transportation, Environment, Energy & Clean tech, din care:
6 startup-uri au participat la sesiuni de mentorat la începutul Track-ului de antreprenoriat;
Alte 6 startup-uri au avut ocazia să-și susțină ideile în fața publicului pentru a primi validări și feedback-uri pentru ideile lor;
Ella Asaftei