Rubik Garage – accelerator equity-free pentru startupurile early-stage din CEE

Rubik Garage – accelerator equity-free pentru startupurile early-stage din CEE

February 15, 2023

Prin lansarea cohortei de primăvară a acceleratorului Rubik Garage, ne continuăm și anul acesta misiunea de a crea un context pozitiv de oportunități și beneficii de creștere pentru accelerarea startupurilor.

Startupuri early-stage românești și internaționale, cu un produs minim viabil și cu potențial de scalare, care vizează creșterea rapidă sau lansarea pe piețele din CEE, pot aplica aici până pe 5 martie, ora 23:59.

Au prioritate startupuri din verticalele MedTech, EdTech, Climate, Tourism, Impact, Fintech, Smart Cities, Automation, ce folosesc tehnologiile SaaS, IoT, AI, VR, AR, XR, Big Data și blockchain, dar nu numai. Sunt de interes și startupuri inovatoare care își propun să facă lumea un loc mai bun.

Selecția se va face împreună cu partnerii strategici, Startup Wise Guys din Estonia și ROCA X, SeedBlink și Fortech Investments din România, iar rezultatul va fi anunțat până pe 10 martie. De asemenea, start-up.ro s-a alăturat în calitate de partener media. 

„Credem că următorii ani se anunță a fi cu mult potențial pentru dezvoltarea și creșterea unui startup în Romania și Europa Centrală și de Est. Încă de anul trecut, când am accelerat 44 de startupuri din 10 țări în cele 2 cohorte ale acceleratorului Rubik Garage, am început să căutăm fondatori pasionați, care au o viziune puternic argumentată și asumată asupra a ce vor ei să construiască. Dar și fondatori sau echipe de fondatori care să fie perseverenți, orientați către soluții, să fie deschiși să ofere și să primească sprijin, să fie total implicați în startupul lor și să fie orientați către o creștere sănătoasă.

În același timp, ne uităm la echipe care au o potrivire puternică cu piața sau nișa în care construiesc produsul (founder-market fit). Acesta este un avantaj imens în favoarea lor care poate crește șansele și pentru o investiție timpurie.” a subliniat Valentin Iulian Țoc, coordonatorul acceleratorului Rubik Garage.

Structura programului

Acceleratorul Rubik Garage este un program hibrid (desfășurat atât online, cât și fizic), în limba engleză, având ca dată de lansare 22 martie. Programul debutează cu Founders’ Bootcamp (în perioada 22-24 martie), experiență on-site, pregătită la Piatra Neamț, la poalele muntelui, într-un spațiu de co-working (1500 mp+) care inspiră spre creativitate și pasiune. În acest context care permite focus total se vor desfășura primele ateliere și sesiuni de office hours, când fondatorii vor întâlni echipa și mentori din comunitatea Rubik Hub.

Programul de accelerare va continua pe parcursul a trei luni până pe 18 iunie, și va cuprinde peste 60 de ore intensive de workshopuri practice și sesiuni AMA cu experți, precum și sesiuni de feedback 1:1 cu mentori dedicați și investitori.

Rubik Garage își propune să accelereze dezvoltarea startupurilor în ariile esențiale prin workshopuri personalizate la nivelul de dezvoltare al fiecărei echipe, nevoile și ariile de interes ale fondatorilor și ating subiecte precum: Pricing și lansarea pe piețele internaționale, Validarea (product market-fit), Mindsetul de recuperare după eșec, Recrutarea și cultura organizațională (în scalarea unui startup), Noțiuni de bază privind domeniul de legal, Mituri despre investitori, Cum să pitch-uiești pe scenă.

Fondatorii vor avea ocazia să colaboreze cu cel puțin 40% din cei peste 200+ mentori din comunitatea Rubik Hub, care au expertiză de lucru cu startu-uri care au scalat internațional.

Experiența de creștere va fi completată cu sesiunile Meet the investors – intâlniri 1-1 cu investitori din comunitate pentru perspective noi și pentru definirea unei strategii de obținere a unei investiții.

Faza de accelerare va culmina cu Demo Day, în iunie, când fondatorii vor avea șansa să-și prezinte startupul în fața comunității de investitori, parteneri și mentori.

Investment Readiness Program

După Demo Day, o parte dintre startupurile care urmăresc să ridice o investiție în următoarele 6-12 luni vor fi selectate într-un program de Investment Readiness, construit special pentru startupurile din cohorta de primăvara.

Acesta va cuprinde ateliere de lucru interactive, orientate spre o gamă largă de aspecte-cheie implicate în procesul de strângere de fonduri, inclusiv metode de evaluare a startupului în stadiu incipient, cum să ridici prima rundă de investiții, managementul investitorilor, pregătirea pitch-deck-ului pentru investitori, ș.a. Fondatorii vor beneficia, printre altele, de match-making și introduceri cu investitori relevanți, respectiv oportunități exclusive de pitching și sesiuni personalizate de feedback.

Beneficii

Programul de accelerare Rubik Garage oferă acces fondatorilor selectați în comunitatea Rubikorns la o serie de avantaje și beneficii în valoare de peste 150,000 euro. Dintre acestea, pot fi subliniate:

  • Avantajele oferite de parteneri tech precum: Notion, AWS, Twillio Segment, Hubspot, Miro, Freya Sense, SMSO, Idea Buddy, 2value
  • House of startups – spațiu de co-working oferit gratuit pentru 2 ani, dar și oportunități de cazare
  • Oportunități de participare la conferințe internaționale 
  • Jobs in Startups – locul în care startupurile își caută următorii angajați și/sau co-fondatori

Programul este gratuit și equity-free, dar mizează pe implicarea totală a fondatorilor selectați în fiecare fază a programului.

Alte oportunități de creștere

Ai doar idee? Dacă ești la stadiul de idee și acceleratorul nu este potrivit pentru tine, dar vrei să începi să construiești un startup, am deschis și înscrierile în incubatorul RubikEDU.