Retrospectiva RubikEDU #9
Retrospectiva RubikEDU #9
June 5, 2024
Ediția a 9-a a programului nostru de pre-accelerare RubikEDU a ajuns la un final. Timp de 10 săptămâni, participanții noștri au pornit într-o călătorie în lumea startupurilor, unde au cunoscut mentori, fondatori și investitori, dar au descoperit și informații prețioase de la aceștia, prin workshopurile, sesiunile de feedback sau grupurile de lucru la care au luat parte.
RubikEDU #9 a cuprins 16 echipe cu idei de startup, alături de care am lucrat pe parcursul acestei ediții, pentru a-i ajuta să-și îmbunătățească și să-și valideze ideile. Ne-am bucurat să avem alături 20 de mentori în acest proces, care au împărtășit din experiența și expertiza lor.
Despre agendă și mentori:
Ediția aceasta a cuprins două tipuri de sesiuni: workshopuri și grupuri de lucru. Am pus accent pe partea practică, în care echipele au putut aplica în mod direct ce au învățat. Mai mult, în cadrul grupurilor de lucru, am avut alături mentori și invitați speciali care au oferit feedback constant. Acest format a asigurat o experiență de învățare completă și interactivă, facilitând dezvoltarea echipelor prin exercițiu.
În total, în cele 10 săptămâni de program, am avut alături 20 de mentori, am organizat 4 grupuri de lucru și multiple ateliere:
- Cum să-ți evaluezi ideea – Anca Bordeanu (Growth Marketing Manager OceanoBe Technology)
- Lean Canvas – Ionuț Amariei (RubikEDU Program Manager) & Georgiana Vieru (Head of Community Rubik Hub)
- Framework de Validare – Valentin Țoc (Rubik Garage Program Manager) & Ionuț Amariei (RubikEDU Program Manager)
- Definirea segmentelor de clienți – Bogdan Apetrii (CEO Subsign)
- Validarea clienților prin experimente – Mircea Serediuc (Product Manager SOLO)
- Sesiune de tipul Ask me Anything – Ana Maria Roșca (Manager Conta25)
- Modele de business – Emanuel Martoncă (Pricing Strategist & Fondator Soft Fight)
- Cum să-ți construiești o echipă de sucess – Mihai Cepoi (Fondator & CEO Jobful)
- Cum să ții un pitch – Sebastian Gabor (Co-fondator & CEO Digitail)
- Strategii de vânzări – Ovidiu Cojocariu (CEO ClientZen)
- Sfaturi juridice pentru startupuri – Ana-Maria Drăgănuță Briard (Fondator Legally Remote)
- Investiții pentru startupuri la început de drum – Robert Cotună (Investment Manager Rubik Hub)
Despre participanți:
În ediția aceasta, am selectat 16 idei de startup:
- RADF, o platformă online pentru vânzarea de produse de design interior de lux și picturi pentru iubitorii de artă, din echipa căruia fac parte Corina Galai și Cătălin Fiodorov.
- 24V3RD este o platformă VR de sănătate care utilizează tehnologii avansate pentru monitorizarea și evaluarea pacienților. Folosește dispozitive IoT pentru a colecta rapid date biologice, iar inteligența artificială interpretează datele și activează mecanisme de alertă. Cristian Sandu este cel care se află în spatele acesteia.
- ATTA BOARD este un vehicul electric nou pentru uz individual, conceput de către Adrian și Alexandru Trefas.
- PPB este o soluție propusă de Șerban Pintilei, care vizează împrumutul direct de la proprietari, fără intermediari și fără taxe.
- CULTIVA este o aplicație gândită de Ana Balan, care permite controlul automatizat de la distanță al tuturor activelor dintr-o fermă.
- NIMBLE NEXUS este un asistent personal bazat pe inteligență artificială care ajută utilizatorii să gestioneze și să proceseze toate informațiile. Îi are în spate pe Vlad Diac și Mihai Bîrsan.
- EthicAI-Hub este o soluție propusă de Alexandru Ciobanu prin care se urmărește o abordare etică a inteligenței artificiale.
- CREAKTIV COLECTIVE este un produs digital propus de Darius Galbinasu, care ajută la livrarea rapidă și corectă a informațiilor.
- MIDEALLY este un marketplace dedicat afacerilor de succes, care conectează întreprinderile mici cu o audiență locală extinsă. Dragoș Codrin Schitcu și Victor Sidor formează echipa din spatele său.
- TAGON SOFT constă într-o comunitate online locală bazată pe interese comune și jocuri distractive precum GIN. Alexandru Terente este cel care a propus-o.
- ELEVEN CLINIC este o aplicație mobilă gândită de Alina Postu care înlocuiește procesul terapeutic pentru persoanele cu timp sau resurse limitate.
- InnovTour este o platformă care optimizează și digitalizează afacerile din domeniul ospitalității (și nu numai) prin tehnologia de tipul digital twin. Eduard Stigleti este cel care a creat-o.
- Conecta este o platformă de vânzări B2B gândită de Elena-Loredana Abuhassan, care ajută restaurantele să comande mai inteligent și mai eficient de la furnizorii lor existenți.
- Next Crop este o platformă online care include peste 200.000 de articole pentru gospodărie, care pot fi livrate clienților prin tehnologie inovatoare. Leonardo Beneciu este cel care a propus-o.
- Spice Up este o aplicație pentru întâlniri, care facilitează potrivirea oamenilor pe baza intereselor sau a punctelor comune. Marius-Alexandru Olaru și Alexandru Crețu sunt echipa din spatele acesteia
- Alexandru Lupușoru și Călin Gheorghiu au propus o aplicație online destinată jocurilor de societate.
Ce spun participanții despre program
Vlad Cămănaru, participant în cadrul ediției de anul acesta, ne spune că „RubikEDU este ca o lanternă pentru orice fondator de startup aflat la stadiul de idee. Face suficientă lumină cât să poți vedea care sunt pașii următori. Este plin de informații relevante și esențiale, metode, oameni valoroși, totul într-un cadru primitor și construit special pentru această etapă. Iar cireașa de pe tort – faptul că la final ai ocazia să livrezi un pitch unei audiențe formate din investitori și comunitatea de startup care îți oferă feedback și pârghii pentru next steps – este priceless. Le sunt recunoscător celor de la Rubik Hub și recomand programul RubikEDU!”.
Ana Balan ne transmite că „aici am găsit o comunitate faină, de oameni pregătiți și implicați, foarte bine organizați, mereu dispuși să ajute și să ofere sfaturi constructive pentru o creștere sustenabilă.”.
Marius-Alexandru Olaru povestește: că prin „RubikEDU întâlnești o comunitate pasionată de ceea ce face și dornică să te ajute la dezvoltarea ta și a ideii tale de startup! Mai mult decât atât, RubikEDU reușește să atragă persoane cu aceleași idealuri ca ale tale, drept urmare îți poți asigura un loc într-o comunitate plină de oportunități, atât din punctul de vedere a cunoștințelor dobândite în cadrul programului, cât și a viitoarelor colaborări. Poate că cititorul nu va crede ceea ce scriu eu aici, dar doresc să îl asigur că odată intrat în acest program, nu vei mai dori să te desparți de Rubik Hub!”.
Community Meetups în Iași
Anul acesta am început o nouă serie de evenimente, dedicate de această dată comunității de startup din Iași. Community Meetups, după cum le-am numit, au rolul de a aduce mai aproape fondatorii, investitorii, dar și pe cei care sunt interesați de acest domeniu.
Participanții de la RubikEDU au avut ocazia să se alăture acestor evenimente și să descopere mai bine comunitatea de startup din Iași. Astfel, au putut să se conecteze cu oameni cheie și să împărtășească idei, ceea ce i-a ajutat să crească și să-și extindă rețeaua de contacte.
Demo Day
Am încheiat RubikEDU #9 într-o zi de sărbătoare, pe 27 mai, când am împlinit 7 ani de Rubik Hub. În cadrul evenimentului aniversar, am organizat o sesiune de pitchuri, unde câțiva dintre participanții noștri și-au prezentat ideile de startup în fața unui juriu.
Printre cei care și-au prezentat ideile s-au numărat Mihai Bîrsan, Vlad Cămănaru, Ana Balan, Alexandru Lupușoru, Adrian Trefaș și Alina Postu. Iar juriul care le-a analizat prezentările și le-a oferit feedback a fost format din Mircea Vădan (Membru Fondator Investor Transylvania Angels Network, Managing Partner Activize), Andrei Cosmin Munteanu (Co-fondator & CEO Cowork Timisoara, Community Manager Growceanu Angel Investment), Simona Popa (Expert Accelerator Rubik Hub) și Cosmin Curticăpean (Vicepreședinte & Business Angel Techangels Romania, Co-fondator & CEO iFactor).
De asemenea, evenimentul a inclus un panel despre Cum poate inovația să dezvolte ecosistemul de startupuri, unde i-am avut ca invitați speciali pe Ciprian Comșa (Prorector Prorectoratul Inovare, Antreprenoriat și Parteneriat cu Mediul de Afaceri TUIASI), Ana Ciobanu (Startup Programs Manager Orange Fab), Cătălin Mihacea (Președinte Sibiu IT Cluster), iar Bianca Muntean (Co-fondator & Cluster Manager Transilvania IT Cluster) a fost moderator.
Ediția a 9-a a programului nostru de pre-accelerare s-a desfășurat în Iași, doar câteva dintre întâlniri au avut loc online. Le mulțumim pe această cale celor care ne-au ajutat cu partea organizatorică și ne-au fost gazde: FabLab Iași, DIGITALYA, Iași Youth Bub by BCR și Centrul de Inovare și Transfer Tehnologic – MAVIS.
Tag:rubikedu