RubikEDU, primul pas de la idee la startup – Ediția 5
RubikEDU, primul pas de la idee la startup – Ediția 5
September 20, 2022
4 săptămâni antrenante, 21 de idei de startup și 14 pitch-uri pe scena virtuală – asta a însemnat, pe scurt, prima ediție de anul acesta a programului RubikEDU step_in. Descoperă detalii în articol și află cum aplici în RubikEDU _advanced, în care tocmai am deschis înscrierile!
Acum 4 ani, am lansat programul de educație antreprenorială RubikEDU ca un program pentru studenți. După un amplu proces de validare, ne-am dat însă seama că nu doar studenții au nevoie de astfel de experiențe de învățare. Astăzi, este unul dintre puținele programe din ecosistemul antreprenorial românesc ce susține tinerii care doresc să ia în considerare antreprenoriatul drept o opțiune de carieră, dar și pe acei profesioniști pregătiți și hotărâți să-și transforme ideile în startupuri inovatoare.
Prin RubikEDU step_in, ne propunem să dezvoltăm abilitatea de a înțelege în mod simplu pașii esențiali ce pași trebuie parcurși pentru a maximiza șansele de supraviețuire ale startupului tău. Cum? Printr-un mix de workshopuri, sesiuni de mentorat, lucru în echipă și multă muncă individuală.
La prima ediție de anul acesta, am avut 21 de participanți selectați din 61 de înscriși. Am avut din cele mai variate idei de startup, de la tururi virtuale, la software-uri dedicate industriei automotive și proiecte de educație. Pentru ca fiecare startup să-și valideze ideea și să-și însușească cât mai bine pașii esențiali pentru a ajunge la primii clienți plătitori, am avut workshopuri cu tematică specifică, de la lucru efectiv pe Lean Canvas, până la recomandări despre cum susții un pitch de succes. Per total, au fost 6 workshopuri și peste 17 ore de mentorat 1:1 alături de echipa Rubik Hub.
La sfârșit de program, participanții au reușit să:
- își valideze presupunerile: problema, segmente de clienți, piața
- definească corect și să înțeleagă piața căreia se adresează
- definească clar propoziția de valoare a produsului/serviciului lor
- susțină un pitch cu impact în fața unei audiențe
Sesiunea de pitching
Ultima etapă din program a fost susținerea unui pitch în fața comunității noastre. Pentru că știm ce emoții și câtă pregătire stau în spate, i-am lăsat pe participanți să aleagă dacă își doresc să „pithc-uiască”. Ne-am bucurat să vedem că, din 21 de participanți, 14 au avut curajul să „urce” pe scena virtuală.
I-am avut ca jurați pe:
- Antoneta Pop, mentor în comunitate, co-fondator AlertaCui
- Alex Chiriță, fondator Moshee, nutriționistul digital pentru micuțul tău, și alumnus RubikEDU
- Valentin Țoc, colegul nostru coordonator al acceleratorului Rubik Garage
Cele trei idei care au obținut cel mai bun punctaj au fost:
- O aplicație de urmărire a obiceiurilor cu ajutorul unui partener (habbit tracker with accountability partner) – Vasile Schipor
- Lightpass, portofelul digital unic cu credențiale profesionale și educaționale – Răzvan Brăgheșiu
- O aplicație de printare 3D din confortul propriei case – Dragoș Batcă
Sprijin continuu și după program
Chiar și după încheierea programului, continuăm colaborarea cu fiecare dintre participanți, care fac parte acum din comunitatea noastră. Scopul nostru este să le oferim susținere constantă. Suntem bucuroși să vedem cum evoluează și continuă să lucreze la ideile lor. Avem un exemplu în Anca Barbu – chiar de la începutul programului, Anca ne-a spus sincer: „eu nu știu nimic despre antreprenoriat”. Având experiență didactică, ea știa că-și dorește să schimbe ceva în educația din România. După program, Anca și-a continuat visul, iar presa locală a numit-o „profa care a creat fabrica de istețime în curtea școlii”.
Răzvan Braghesiu, fondator Lightpass, și-a continuat călătoria antreprenorială în următorul nostru program, acceleratorul internațional Rubik Garage. Răzvan ne-a spus la ultima întâlnire că în cele 4 săptămâni de RubikEDU a reușit să progreseze mai mult decât reușise în ultimele 4 luni. În prezent, Lightpass a încheiat deja o colaborare importantă cu o instituție publică și este în discuții cu alți potențiali clienți.
După experiența din step_in, și George Panoschi, parte din echipa DriverUp, și-a început călătoria de accelerare în Rubik Garage, fiind selectat din peste 120 de înscriși din toată lumea. DriverUp este un sistem de management al transportului care se concentrează pe IMM-urile de transport rutier de marfă.
Nu mai spunem de Cosmin Boțoroagă și Raul Pop, care au câștigat locul I la pre-acceleratorul partenerilor noștri de la Startup Wise Guys. Pe băieți i-am cunoscut inițial la Societatea Antreprenorială Studențească „SAS Tuiasi”. Apoi, l-am descoperit mai bine pe Cosmin în programul Rubikigai, unde a participat înainte să se înscrie în RubikEDU.
Ce spun participanții despre experiența RubikEDU
După 4 săptămâni de sesiuni și multă muncă individuală, iată cum au rezumat experiența câțiva dintre participanți:
„[Programul este] un imbold pentru a începe, abia așteptăm să vă spunem rezultatele la care vom ajunge într-un an.” – Cosmin Boțoragă
„O poartă de intrare în ecosistemul antreprenorilor și investitorilor din România, și dușul rece de care aveam nevoie să pun lucrurile în mișcare. Și, nu în ultimul rând, un ghid al antreprenorului la început de drum!” – Răzvan Braghesiu
„Am folosit RubikEDU ca să proptesc începutul meu de antreprenor. L-am folosit ca un băț de sprijin și ca guidance la cum să progresez de la -2 la -1 și spre 0. Pe lângă asta, am salvat toate resursele ca ceilalți angajați care vor veni în startup să aibă și ei acces la documentație.” – George Panoschi
Mulțumim participanților pentru implicarea și proactivitatea din fiecare sesiune, dar și mentorilor din comunitate care au acceptat invitația noastră de a împărtăși cu participanții din experiența lor: Ovidiu Berdila, invitatul sesiunii ask me anything (AMA), Teo Deleanu, care a povestit despre cum evaluăm o idee și cum reușim să rămânem motivați, Paul Babus, partener Digital 2 Law, care a avut o sesiune de mentorat 1:1! Mulțumirile merg și către Cristi Dumitriu, participant care ne-a împărtășit din cunoștințele despre vânzări.
Înscrieri deschise în RubikEDU _advanced
Am pornit înscrierile în programul de incubare RubikEDU _advanced, esențial pentru validarea și transformarea ideilor în startupuri de succes. Dăm startul pe 24 octombrie și ne propunem ca la sfârșitul programului participanții să fie pregătiți pentru etapa de accelerare. Până pe 8 decembrie, vor fi 14 workshopuri susținute de mentori din comunitate, sesiuni de mentorat și feedback. Nu mai spunem că, odată intrat în comunitatea noastră, te poți bucura de credite în valoare de peste $20,000 și alte beneficii oferite de partenerii noștri (Notion, AWS, Miro, HubSpot, Twilio, SendGrid, Twilio Flex).
Iar pe 8 decembrie ne vedem în Iași, la un Demo Day unde startupurile din RubikEDU _advanced și Alpha Startups Accelerator își vor pitchui ideea de business.
Ai o idee de afaceri, dar ai nevoie de claritate în ceea ce înseamnă primii pași în evoluția startupului tău? Vrei să înțelegi importanța procesului de validare și să îți cunoști piața? Înscrie-te până pe 20 octombrie, aici!
Tag:rubikedu