Rubik Hub, un loc de inspirație și educație pentru studenți

Rubik Hub, un loc de inspirație și educație pentru studenți

November 3, 2023

Între lucrul pentru două programe captivante, anume Rubik Garage și RubikEDU, am avut bucuria de a primi studenți în Rubik Hub, în luna octombrie. Am avut parte de două vizite memorabile care au adus lumea startupurilor mai aproape de studenți. Am fost onorați să găzduim studenții de la Universitatea Vasile Alecsandri din Bacău, sub îndrumarea profesorului coordonator, Roxana Mironescu (conf. univ. dr.), dar și studenții de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, cu implicarea doamnei Daniela Popescul, prof.univ.dr. la Informatica Economică, Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor (FEAA) de la UAIC, și a doamnei Dorina Moisa. Împreună, acești tineri au intrat în contact direct cu atmosfera vibrantă a ecosistemului de startupuri.

Într-un cadru non-formal și prietenos, studenții au avut ocazia de a discuta despre semnificația ecosistemului de startupuri și de a participa la două sesiuni de workshop din cadrul programului Rubikigai. Aceste sesiuni i-au ajutat să înțeleagă cum să contureze un model de business canvas, un instrument esențial în dezvoltarea unei afaceri de succes. Mai mult decât atât, studenții au avut șansa de a interacționa direct cu doi antreprenori locali din Piatra Neamț.

Prima interacțiune a fost cu AER, unde Ioana, colega noastră, a ținut o prezentare despre sustenabilitate și a dezvăluit misterele unui magazin zero waste. A doua oprire a fost la Confort Merino, o altă poveste de succes. Oana, co-fondatoarea, a fost ghidul perfect în lumea procesului de producție, povestindu-le studenților cum au crescut și cât de important este să ai ambiții mari. Astăzi, produsele lor se găsesc la nivel internațional, o dovadă concretă a visurilor transformate în realitate.

În a doua vizită, studenții Erasmus de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza au făcut parte dintr-un program intensiv cu „Tema Intercultural Learning, Communication and Collaboration in the Digital Age.” Acest program a fost desfășurat în colaborare cu universități partenere precum Hochschule Bremen din Germania, University of Granada, University of Zagreb și ISCTE – University Institute of Lisbon (Campus Sintra).

Aceste două vizite au fost o oportunitate pentru studenți de a descoperi ce înseamnă să fii antreprenor și de a se inspira din poveștile de succes din mediul local. Primul nostru program, pe care l-am lansat în 2018, a fost creat pentru studenți. RubikEDU a fost inițial programul nostru de educație antreprenorială cu care am mers în universități, pentru ca studenții să considere antreprenoriatul o opțiune de carieră. Misiunea noastră de a educa continuă și în prezent. Rubik Hub rămâne un loc de inspirație, cu ușile deschise pentru astfel de proiecte.