Startup Story: Andrei Crețu @Pluria

Startup Stories este despre oameni pasionați de ceea ce fac, încăpătânați să își depășească propria condiție și implicați în comunitatea din care fac parte.

De curând am fost invitați să ne alăturăm comunității Pluria, prima platformă B2B care oferă acces la o rețea extinsă de spații de lucru. Și cu această ocazie am reușit să furăm câteva minute de inspirație de la fondatorul platformei, Andrei Crețu.

Andrei, pentru cei care te cunosc, ești o persoană care poartă mai multe pălării! Cred că cea mai nouă ar fi cea de serial entrepreneur, pălărie cu care nu multă lume se poate mândri, dar, mai ales, pe care nu mulți o poartă corespunzător! Cum este în pielea unui antreprenor experimentat, în România anului 2020?

Nu știu care este definiția unui antreprenor experimentat și dacă mă încadrez aici, însă 2020 a fost un an greu pentru toată lumea. Corporație, startup, freelancer – cu toții am avut niște obstacole uriașe de depășit. Efectele de tip domino ale pandemiei au fost greu de anticipat. Majoritatea au fost impactați negativ, alții însă au avut noroc să aibă businessuri active în sectoare care au beneficiat de o creștere accelerată. Iar câțiva au văzut cum se reconfigurează anumite obișnuințe de consum și sectoare și au identificat oportunități emergente. Eu m-am regăsit implicat în toate cele 3 segmente, cu inițiative impactate pozitiv sau negativ, dar și cu o nouă idee (Pluria), care nu mi-a mai dat pace până când nu am lansat-o.

Este foarte fain să ajungi să savurezi clipa în care ideile mult visate prind contur! Felicitări pentru Pluria, este un super tool, mai ales pentru timpurile pe care le trăim. Care crezi că este caracteristica principală a ecosistemului antreprenorial românesc și ce sfat ai da unui startup la început de drumgata să-și lanseze produsul în piață?

Este frumos să vezi cum se dezvoltă ecosistemul antreprenorial românesc. Departe de a fi matur, însă cu din ce în ce mai multe opțiuni de acces la finanțare, educație și programe de accelerare. Astfel încât, dincolo de poveștile de succes arhicunoscute, se solidifică un strat de bază format dintr-un număr considerabil de startup-uri. Pentru a ajunge la calitate, trebuie să trecem prin volum și mă bucur să aflu zilnic de noi startup-uri, noi inițiative “Made in Romania”.

Cum ai reușit să dai viață ideilor tale și (unele 😀 ) să le transformi în startup-uri de succes?

Cred că secretul stă în echilibrul dintre a analiza foarte bine vulnerabilitățile ideii, dar a merge mai departe și a nu lăsa problemele și punctele slabe identificate să-ți blocheze progresul. Nu am o metodologie clară, pur și simplu e mai degrabă un efort continuu în care avansez în paralel pe mai multe fronturi – produs, tracțiune, echipă, finanțare.

Este foarte fain conceptul Pluria și este totodată un produs foarte bine venit pentru contextul actual! Spune-mi te rog câte ceva despre acest nou startup, care probabil va revitaliza piața spațiilor de coworking.

Pluria este un serviciu pentru companii prin care angajații acestora își pot rezerva biroul direct din aplicația mobilă și pot lucra din orice spațiu din rețeaua Pluria.
Practic, pe lângă lucrul de acasă sau din biroul companiei, ai la dispoziție și o rețea complementară de spații de lucru pe care o poți accesa cu un simplu tap în telefonul mobil.
Pentru companii, serviciul este disponibil on-demand sau printr-un abonament lunar, fără obligații contractuale de lungă durată, astfel încât angajatorii să beneficieze de flexibilitate în folosirea serviciului. Punem la dispoziția companiilor o platformă de administrare prin care au vizibilitate asupra folosirii serviciului de către angajații lor și prin care își pot vedea facturile sau pot adăuga utilizatori noi.
Angajaților platforma le oferă libertatea de a lucra din spații diferite în funcție de nevoile lor, aproape de casă sau în locații centrale: spații de co-working, cafenele din care se poate lucra, lounge-uri de hoteluri. Suntem prezenți cu 60 de spații în șase orașe mari din România (București, Cluj-Napoca, Timișoara, Oradea, Sibiu, Târgu-Mureș), dar și în Spania unde am început să construim rețeaua în Madrid și în Barcelona. Și, evident, în Piatra Neamț! O revitalizare a spațiilor de coworking va dura o perioadă, dar eu am mare încredere în coworking ca și spații și comunități flexibile și în capacitatea acestora de a prelua nevoie crescută de flexibilizare venită din zona corporate.

Pluria îndeamnă la adaptabilitate și flexibilitate. De ce crezi că acest concept va fi unul de succes?

Simplu – pentru că simt că piața forței de muncă se îndreaptă către flexibilitate 🙂 A munci doar de la birou sau doar de acasă nu sunt soluții sustenabile pe termen lung. De accea, cred într-un model în care fiecare angajat poate alege zilnic din ce spațiu vrea să lucreze (sigur, cu biroul principal și lucratul de acasă printre opțiuni, dar departe de a fi singurele), dar în același timp cu vizibilitate și control de partea angajatorului.

De sub borul pălăriei de investitor, ce le-ai șopti startup-urilor care acum își pregătesc pitch-ul?

In caz că sunt pre-revenue, dacă nu se află în vreo situație excepțională (R&D costisitor), să amâne orice discuție și pregătire de pitch până când nu reușesc să atragă primii clienți plătitori. Finanțarea a devenit ceva sexy și câteodată începem să uităm că cele mai bune (sănătoase) fonduri sunt cele de la clienți, nu de la investitori. Focusul aproape obsesiv pe a capată tracțiune inițială este un mare atu.

Știu că ai studiat mult conceptul de venture capital, inclusiv la Harvard Business School. Cât de importantă crezi că este educația pentru un viitor antreprenor?

Extrem de importantă, clar. Nu necesară, dar clar îți crește dramatic șansa de reușită. Cea mai importantă calitate mi se pare perseverența, dar educația o completează atât de frumos. Și nu mă refer doar la educația formală, ci și la cea informală. Nu pot sublinia destul importanța păstrării unui anumit nivel de modestie intelectuală. În mod cert știm atât de puține lucruri în această mare lume a antreprenoriatului, încât putem evolua numai dacă suntem în permanență deschiși la a învăța din absolut toate sursele și interacțiunile noastre.

Lasă-te inspirat de seria Startup Stories sau inspiră-i pe alții cu povestea ta!
Scrie-mi pe [email protected] dacă rezonezi și tu cu #GiveBeforeYouGet
😀