3rd day startupspinner 2019

Cum a fost cea de-a doua ediție a Startup Spinner Makeathon?!

30 de mentori | 5 jurați | 10 startup-uri beta | 8 startup-uri alpha

În perioada 18-20 octombrie a avut loc la Rubik Hub cea de-a doua ediție a Startup Spinner Makeathon, un eveniment etalon pentru comunitatea de startup din România, dar care începe să devină cunoscut și în afara granițelor!

Anul acesta am reușit să atragem la eveniment nume sonore, atât din ecosistemul antreprenorial național, cât și internațional, în calitate de mentori sau jurați. Aceștia s-au alăturat misiunii noastre pentru că au înțeles nevoia implicării și colaborării în vederea dezvoltării unor programe educaționale care pot oferi claritate fondatorilor de startup.

Un foarte mare avantaj a fost faptul că am avut printre mentori reprezentanți ai diferitor ecosisteme antreprenoriale, dar totodată persoane cu experiențe profesionale variate și cu expertiză în domenii diferite.

O noutate a acestei ediții a fost divizarea pe categorii a startup-urilor înscrise: alpha și beta.

Cei din categoria alpha nu au întrunit neaparat toate criteriile inițial anunțate – în sensul că MVP-ul (minimal viable product) nu era clar definit, modelul de business nu este unul bine structurat, iar echipa neformată sau încă nu bine închegată, însă am considerat că participarea lor la Startup Spinner Makeathon nu poate fi decât un câștig pentru ei!

Cei din categoria beta însă au fost selecționați în baza următoarelor criterii: un model de business clar, aliniere în rândul membrilor echipei și un MVP/ produs bine definit.

Ambele categorii au beneficiat de un program complex de mentorat, însă diferit structurat. Fiecare startup beta a avut un mentor dedicat pe parcursul celor 3 zile (spre deosebire de cei din alpha, care s-au putut doar înscrie la sesiuni de office hours cu mentorii din program).

Programul a conținut și o serie de ateliere de lucru sau prezentări pe subiecte punctuale și specifice:

✅ Workshop: Business Model Canvas – susținut de Tiberiu Iacomi, CPO la The Improbable Agency
✅Term-sheet Negotiation: Legal Workshop – susținut de Tudor Birlea, co-fondator Digital2Law
✅Workshop: Roadmap 2 Success: The power of planning and setting up – susținut de Paul Kallmes, antreprenor în serie și investitor din Silicon Valley
✅Workshop – Product Development – susținut de Monica Obogeanu, Startups Programs Manager la Orange
✅Keynote – Designing Futures – susținut de Diana Parfeni, Future Strategist la FutureStation
✅Workshop – Sales – susținut de Tudor Goicea, CRO la TypingDNA
✅Keynote – Talk Growth Hacking – susținut de Mada Seghete, Co-founder| Head of Strategy and Market Development la Branch, al doilea unicorn care are în componență un co-fondator român

Elementul principal și cel mai important al evenimentul l-a constituit mentoratul. Însă, cu ajutorul Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est și a sponsorului principal, Orange Romania, a existat și o componentă competițională, adresată ambelor categorii de startup-uri înscrise.

Astfel, la finalul celor trei zile, clasamentul câștigătorilor a fost acesta:

Alpha Startups:
🏅Idcloud – 1000 euro
🏅ColdBrewCoffe – un bilet la  How to Web 2019 October 30-31
🏅FashionLab – un bilet la How to Web 2019 October 30-31

Beta Startups :
🥇Oncochain – 2000 euro și un bilet de participare la Startup Alley Exibitor Package, în cadrul TechCrunch Disrupt Berlin 2019
🥈Netbears – 1500 euro și un bilet de participare la Startup Alley Exibitor Package, în cadrul TechCrunch Disrupt Berlin 2019
🥉Wello -un bilet la How to Web 2019 October 30-31
🏅Hireup – un bilet la How to Web 2019 October 30-31

Orice sugestie pentru edițiile viitoare este mai mult decât binevenită! O poți trimite la: [email protected]!